Sidor

söndag 2 november 2008

Projekt - Vardagsrumsbord

Jag har länge letat efter ett snyggt vardagsrumsbord som har fina former, men har inte hittat ett som passat. Älskar verkligen ett vardagsrumsbord som finns på Mio i serien Amelié, men måtten på bordet var fel för vårt vardagsrum och lite dyrt. Men nu när vi har flyttat till Hjorthagen, har vi Stockholms största Myrorna precis runt hörnet, vilket passar mig alldeles utmärkt! Så nu springer vi på Myrorna nästan varje lördag :)

I somras när vi hade semester kan jag säga att det blev en hel del turer dit och ett utav fynden vi gjorde var ett vardagsrumsbord som vi köpte för 175 kr!Problemet med bordet var att det var 10 cm för högt, hade fula kakelplattor på toppen och självklart fel färg. Så då var det bara sätta igång och börja mecka...

Eftersom bordet hade så fina tassar längst ner på benen som vi ville behålla, fick vi ta bort 10 cm av benen lite ovanför tassarna för att sedan sätta in en plugg och limma fast tassarna igen. Sen fick vi slipa skarvarna för att bibehålla formen på benen och sedan spackla igen skarven med superspackel.När det var fixat så tog vi bort kakelplattorna på toppen, beställde en måttanpassad playwoodskiva och satten in den där kakelplattorna hade suttit. Även där fick vi slipa och spackla för att få ytan jämn och fin.

Sen var det bara att börja måla. Målningstekniken som vi använde läste jag om i en superbra bok som heter Måla Gammalt på Nytt Sätt. I boken beskriver de en superenkel målningsteknik som går fort och slutresultatet blir jättefint! Där finns det också en massa inspiration att hitta.

Det vi gjorde först var att måla hela bordet svart med vattenbaserad grundfärg. Det här var vi tvugna att göra eftersom vi hade spacklat på flera ställen, samt lagt en playwoodskiva som var i en helt annan färg än resten av bordet, om möbeln redan är mörk från början behöver man inte måla allt svart.Efter att vi målat bordet en gång med svart färg var det dags för 3-4 lager vit färg. Även nu målade vi med vattenbaserad grundfärg som vi spädde ut med 30 % vatten.Det är viktigt att slipa på ytan mellan varje varv färg med ett fint sandpaper, då får man en jättefin och len yta när man är klar. Efter att vi målat sista varvet vitt och slipat lätt på ytan så var det dags att ta fram nötningarna. Då är det bara att gå på känsla och slipa där man tror att möbeln hade slitis på med åren, samt slipa lite där man själv vill ha nötningarna. Det kan vara lite svår i början och se vart man ska slipa lite extra, men man lär sig fort! Så här såg det ut när vi hade slipat och nött.När man målar med vit grundfärg så kan slutresultatet se lite dött ut, även om man tagit fram nötningar på möbeln, då kan man patinera ytan. Patinera gör man genom att blanda Ljunga Lasyrolja, Balsamterpentin och Färgpigment. Vi ville ha en lite "smutsig" finish på bordet så vi använde Kimrök som färgpigment. Så här blev det färdiga resultatet!


2 kommentarer:

  1. Mycket vackra bilder - nu börjar jag förstå. Jag får ju lite känning inför att söka kommande presenter och julklappar (?). Det ska bli intressant och se hur köksmöblerna blir. Ha de!!!

    SvaraRadera
  2. Vilket fint bord! Har du någon erfarenhet om det spelar roll vilken grundfärg man använder.
    Är det skillnad mellan olika märken?

    SvaraRadera

Hej på dig!

Vad kul att du hittat hit!
Lämna gärna ett avtryck i min blogg!
Jag blir jätteglad för alla kommentarer!

Kram!